środa, 16 lutego 2011

ZUPKA MARCHEWKOWO-ZIEMNIACZANA Z GROSZKIEM

Ponieważ nieodłącznym towarzyszem w kuchni jest moja prawie ośmiomiesięczna w tej chwili, córka Natalka, postanowiłam, że zamieszczę też jakieś przepisy z myślą o niej.
Do tej pory korzystałam z dań słoiczkowych. Po  pierwsze z powodu wygody, a po drugie z braku dostępu do nienawożonych warzyw i niczym nie faszerowanego mięsa. Jedynie jajka mam pewne - pozdrowienia dla Mańka i jego kur:). Wczoraj jednak skusiłam się i kupiłam bio marchewkę i ziemniaki. W końcu kiedyś trzeba będzie i tak gotować obiady dla małej.
Tak oto przygotowałam pierwszą zupkę z serii menu dla Natalki.


Składniki:
na 2 porcje po 190g

  • 2 średniej wielkości ziemniaki (około 100 g)
  • średnia marchewka (około 100 g)
  • 2 łyżki mrożonego zielonego groszku
  • surowe żółtko
  • niecała łyżka oliwy z oliwek
  • 300 ml wody
  • pół łyżeczki koperku świeżego lub mrożonego


Ziemniaki i marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do gotującej się wody włożyć warzywa. Gotować około 15 minut, następnie dodać groszek i gotować jeszcze 5 minut. Pod koniec gotowania dodać oliwę i żółtko. Gotować jeszcze chwilę mieszając, aż żółtko się zetnie. Zdjąć z ognia, dodać koperek i zmiksować.

P.S.

Natalka wcięła całą porcję, więc przepis sprawdzony:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...