poniedziałek, 11 kwietnia 2011

BABECZKI NADZIEWANE WIŚNIAMI

Ostatnio postanowiłam zajrzeć do szuflady z przetworami i wykorzystać słoikowe zapasy. Wylosowało wiśnie:) 
Skorzystałam z przepisu znalezionego na blogu waniliowo. Autorka upiekła wiśniowe ciasto, ja natomiast stwierdziłam, że w końcu trzeba odkurzyć silikonowe foremki do muffinów, których zakupiłam już dwa zestawy i ani razu nie użyłam. W rezultacie wyszły mi babeczki z nadzieniem wiśniowym.
   




Przepis podaję po moich modyfikacjach.

Składniki:
(Ciasto)

  • 2½ szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 250 g masła
  • 7-8 łyżek zimnego mleka
  • ½ szklanki płatków migdałowych

(Nadzienie)

  • około 500 g odsączonych wiśni ze słoika (słodzonych)
  • 1 łyżeczka przyprawy do jabłecznika
  • 3 łyżki kisielu żurawinowego
  • ewentualnie cukier puder do posypania


Przesiać mąkę, dodać cukier, cukier z wanilią, sól, masło i wyrobić, aby powstała kruszonka. Stopniowo wlewać mleko i szybko zagniatać.  Ciasto podzielić na dwie części, jedna może być nieznacznie większa i właśnie do niej dodać płatki migdałowe i zagnieść. Uformować dwie kule i włożyć do lodówki na 30 minut.

Kawałki ciasta z migdałami rozwałkowywać dosyć grubo (około 6 mm) i wykrawać z nich koła o średnicy mniej więcej 9 cm (wykorzystałam do tego kieliszek do martini). Foremki wyłożyć ciastem.

Wiśnie zmieszać z przyprawą do jabłecznika i kisielem. Nałożyć do foremek.

Piekarnik nagrzać do 200oC.  

Z drugiej części ciasta wykrawać dowolne kształty i przykryć nimi babeczki. 

Piec około 15 minut w 190oC, po czym zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec do momentu aż się zrumienią. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.



P.S. Wyszło mi 14 babeczek plus talerzyk ciastek z resztek ciasta.

3 komentarze:

  1. smakowite babeczki i świetne formy na muffiny

    OdpowiedzUsuń
  2. zgadzam się, te kolorowe, zabawne foremki są urocze! Twoje babeczki ślicznie się w nich prezentują :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękujemy:) ja i moje foremki ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...