sobota, 23 kwietnia 2011

WESOŁYCH...

W ferworze świątecznych przygotowań zaglądam na chwilkę i podaję przepis na babkę, która w tym roku wygrała konkurs na udział w reprezentacji mojego stołu wielkanocnego. Robi się ją szybko, co w tym okresie jest dużą zaletą. Zawiera irish cream co daje jej ciekawy aromat.
Przepis znalazłam tu.

Wesołych Świąt wszystkim życzę:)


Składniki:
  • szklanka cukru (dałam pół)
  • 2 szklanki mąki
  • 20 dag masła
  • 140 ml irish cream
  • 20 dag cukierków "krówki"
  • ½ tabliczki mlecznej czekolady
  • ½ tabliczki gorzkiej czekolady
  • 4 jajka
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania


Cukier utrzeć z masłem. Pod koniec ucierania dodać po jednym jajku ciągle miksując. Do jednolitej masy dolać irish cream i ponownie miksować. Dodajć mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksować aż połączą się składniki. Cukierki "Krówki" i czekoladę pokroić na małe kawałki - wrzucić do masy i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy i piec ok 40-45 min. 180oC
Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. 

P.S.
Serwetka i jajko są dziełem mojej mamy:)

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...