wtorek, 24 maja 2011

DROŻDŻÓWKI SEROWO-TRUSKAWKOWO-RABARBAROWE

Sezon truskawkowy już dawno otwarty, a z biegiem dni pojawiają się inne sezonowe owoce i warzywa. Osobiście nie mogę doczekać się nowych jabłek, uwielbiam je. Takie twarde i trochę cierpkie mmm... aż ślinka mi pociekła:) W międzyczasie umilam sobie życie czym innym. Dlatego dzisiaj upiekłam drożdżówki z truskawkami i rabarbarem. Polecam je na pyszne śniadanko jeżeli nie na trawie to chociaż na balkonie:).



Składniki:
(na 20 sztuk)
zaczyn:
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 5-6 łyżek ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży lub 1½ opakowania suszonych
  • łyżeczka cukru
ciasto:
  • 600 g mąki pszennej 
  • 1 szklanka ciepłego mleka 
  • 4 łyżki cukru 
  • 100 g masła
  • 4 żółtka
  • 100 g rabarbaru obranego i pokrojonego 
  • 300 g truskawek obranych i pokrojonych
  • 125 g białego twarogu
  • 1½ łyżeczki cukru wanilinowego
  • białko do posmarowania bułek
kruszonka:
  • 50 g masła
  • 50 g cukru kryształu albo pudru
  • 75 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • ewentualnie 2 łyżki płatków migdałowych lub wiórek kokosowych

Wymieszać składniki zaczynu i odstawić do wyrośnięcia. Masło roztopić w rondelku. Do miski wsypać mąkę. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę. Do mąki dodać zaczyn i żółtka z cukrem oraz połowę mleka. Wyrabiać ciasto. Wlać resztę mleka. gdy składniki się połączą dodać roztopione masło i wyrabiać aż ciasto nie będzie kleić się do boków miski. Odstawić je do wyrośnięcia na około godzinę.



Twaróg rozgnieść i wymieszać z łyżeczką cukru wanilinowego, resztę po ¼ łyżeczki dodać do truskawek i rabarbaru. 
Gdy ciasto wyrośnie blat podsypać mąką i rozwałkować je na grubość około 1½ cm. Następnie wykrawać z niego koła o średnicy mniej więcej 9 cm. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym kole zrobić zagłębienie kieliszkiem. (Najlepiej naczynie do wykrawania i kieliszek przed każdym użyciem zanurzyć w mące - ciasto nie będzie się do nich kleić). Kawałki ciasta posmarować białkiem. Do każdego zagłębienia włożyć trochę sera, a na wierzch ułożyć piramidkę z owoców.

Za podanych składników zagnieść kruszonkę i  posypać nią drożdżówki. 

Bułki piec około 25 minut w 180oC.

Smacznego:)

6 komentarzy:

  1. na weekend zamierzam upiec bardzo podobne. Podobają mi się niesamowicie. Mała, słodka przyjemność, którą można wszędzie ze sobą zabrać. No i dodatek rabarbaru! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się w 100% i życzę udanego wypieku:)

    OdpowiedzUsuń
  3. trzeba korzystac bo niedlugo zabraknie nam rabarbaru ;(

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu! Cudowne te drożdżówki - mogę się jedną poczęstować?
    Pozdrawiam - bardzo tu smacznie i ładnie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Proszę się częstować, zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. toś mi smaka narobiłaaaaaaaaaa

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...