niedziela, 22 maja 2011

ZAMIAST ZWYKŁEGO MIELONEGO...

Ostatnio robiąc listę zakupów na weekend gonił mnie czas i nie wysiliłam się za bardzo. Na obiad zaplanowałam kotlety mielone z ziemniakami i mizerią. Gdy jednak zabierałam się do gotowania dostałam weny twórczej i z tych samych składników powstało zupełnie nowe danie. Nieskromnie dodam, że o wiele lepsze niż wersja podstawowa:) Dodatkowo z możliwością przygotowania na grillu, co uwalnia od siedzenia w kuchni w taką ładna pogodę. Zrobiłam kefty z pieczonymi ziemniakami i sałatką ogórkowo-miętową.
W oryginale marokańskie kefty przygotowuje się z jagnięciny, ja miałam tylko mielone mięso wieprzowo-wołowe, ale dało radę. Z resztą nie miałam na celu kopiować dokładnie oryginału, służył mi on tylko jako natchnienie;) (Przepis na kefty znalazłam w dodatku do gazety wyborczej, o którym pisałam wcześniej.)



KEFTY
Składniki:
(na około 10 sztuk)
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • 10 listków mięty
  • 10 listków bazylii
  • 4 gałązki oregano
  • 3 łyżeczki natki pietruszki
  • ½ łyżeczki kminu
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ¼ łyżeczki chilli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • sól i pieprz
  • patyczki do szaszłyków
Cebulę, natkę, bazylię, oregano i miętę zmiksować. Dodać mięso i resztę składników, po czym miksować ponownie, aż masa będzie bardzo gładka. Przełożyć do miski i wstawić do lodówki na godzinę. Z masy mięsenj uformować wąskie, owalne kotlety i nadziać je na patyczki. Rozgrzać grill w piekarniku, lub grill ogrodowy. Kefty ułożyć na ruszcie i piec około 25 minut raz odwracając.


PIECZONE ZIEMNIAKI
Składniki:
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sol i pieprz
  • 2 łyżki oliwy
Ziemniaki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na ćwiartki, lub jak są duże na ósemki. Wymieszać z przyprawami i oliwą i wyłożyć na blachę lub tackę do pieczenia. Piec również na grillu lub w piekarniku około 45 minut aż się zrumienią i zmiękną.

SAŁATKA OGÓRKOWO-MIĘTOWA
Składniki:
  • 4 większe ogórki gruntowe
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 5 listków mięty
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • sól i biały pieprz
Ogórek i cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek zmiażdżyć. Listki mięty posiekać drobno. Wszystko wsypać do miski i wlać jogurt.  Dodać natkę, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce. 


P.S. 
Z dedykacją dla tych, co mają już dosyć chlebowych przepisów ;)

4 komentarze:

  1. Jagnięcina niedostępna, a poza tym szkoda tych małych owieczek. Wybór mięsa jak najbardziej uzasadniony i pewnie powtórzę przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie, szkoda owieczek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. w końcu, będę próbować jak mi minie okres truskawkowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowite to ;) amatorów grillowania ośmielam się zaprosić na www.zgrilla.pl - wszystko, co z rusztu ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...