Ostatnio robiąc listę zakupów na weekend gonił mnie czas i nie wysiliłam się za bardzo. Na obiad zaplanowałam kotlety mielone z ziemniakami i mizerią. Gdy jednak zabierałam się do gotowania dostałam weny twórczej i z tych samych składników powstało zupełnie nowe danie. Nieskromnie dodam, że o wiele lepsze niż wersja podstawowa:) Dodatkowo z możliwością przygotowania na grillu, co uwalnia od siedzenia w kuchni w taką ładna pogodę. Zrobiłam kefty z pieczonymi ziemniakami i sałatką ogórkowo-miętową.
W oryginale marokańskie kefty przygotowuje się z jagnięciny, ja miałam tylko mielone mięso wieprzowo-wołowe, ale dało radę. Z resztą nie miałam na celu kopiować dokładnie oryginału, służył mi on tylko jako natchnienie;) (Przepis na kefty znalazłam w dodatku do gazety wyborczej, o którym pisałam wcześniej.)
KEFTY
Składniki:
(na około 10 sztuk)
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 cebula
- 10 listków mięty
- 10 listków bazylii
- 4 gałązki oregano
- 3 łyżeczki natki pietruszki
- ½ łyżeczki kminu
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- ¼ łyżeczki chilli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki przyprawy do gyrosa
- sól i pieprz
- patyczki do szaszłyków
Cebulę, natkę, bazylię, oregano i miętę zmiksować. Dodać mięso i resztę składników, po czym miksować ponownie, aż masa będzie bardzo gładka. Przełożyć do miski i wstawić do lodówki na godzinę. Z masy mięsenj uformować wąskie, owalne kotlety i nadziać je na patyczki. Rozgrzać grill w piekarniku, lub grill ogrodowy. Kefty ułożyć na ruszcie i piec około 25 minut raz odwracając.
PIECZONE ZIEMNIAKI
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sol i pieprz
- 2 łyżki oliwy
Ziemniaki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na ćwiartki, lub jak są duże na ósemki. Wymieszać z przyprawami i oliwą i wyłożyć na blachę lub tackę do pieczenia. Piec również na grillu lub w piekarniku około 45 minut aż się zrumienią i zmiękną.
SAŁATKA OGÓRKOWO-MIĘTOWA
Składniki:
- 4 większe ogórki gruntowe
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 200 g jogurtu naturalnego
- 5 listków mięty
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- sól i biały pieprz
Ogórek i cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek zmiażdżyć. Listki mięty posiekać drobno. Wszystko wsypać do miski i wlać jogurt. Dodać natkę, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
P.S.
Z dedykacją dla tych, co mają już dosyć chlebowych przepisów ;)
Jagnięcina niedostępna, a poza tym szkoda tych małych owieczek. Wybór mięsa jak najbardziej uzasadniony i pewnie powtórzę przepis :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, szkoda owieczek:)
OdpowiedzUsuńw końcu, będę próbować jak mi minie okres truskawkowy :)
OdpowiedzUsuńSmakowite to ;) amatorów grillowania ośmielam się zaprosić na www.zgrilla.pl - wszystko, co z rusztu ;)
OdpowiedzUsuń