czwartek, 20 stycznia 2011

BUŁECZKI OTRĘBOWE

Poleciłam koleżance Pracownię Wypieków i napisała, że codziennie piecze nowe bułki. Wtedy się zastanowiłam dlaczego ja do tej pory piekłam tylko chleby. Postanowiłam to zmienić i też upiec jakieś bułeczki. Wybrałam te z otrębami, ponieważ bardzo lubię grahamki. Przepis cytuję za Liską:




Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g otrębów (użyłam drobno zmielonych otrębów orkiszowych)
  • 20 g oleju roślinnego
  • 15 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka drożdży suszonych instant)
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 190 g wody w temp. pokojowej

Do drożdży dodać łyżeczkę cukru, 2 łyżki wody i wymieszać. Odstawić na 15 minut, następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Ja użyłam miksera.
Ciasto uformować w kulę, posmarować olejem roślinnym i odstawić na godzinę do wyrastania.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 porcji i z każdej uformować bułeczkę - można z każdej części robić długi wałek i zwinąć w węzełek. Jeśli ciasto za bardzo się klei, nie podsypujemy go mąką, a smarujemy ręce delikatnie oliwą lub olejem.
Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na 40-60 minut. 
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 230 st C.
Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do piekarnika, jednocześnie spryskując jego ścianki wodą ze spryskiwacza lub wrzucając na dno ok. 1/2 szkl. kostek lodu.
Pieczemy ok. 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 210 st C i dopiekamy kolejne 5-10 minut - bułeczki powinny być wyraźnie rumiane.
Po upieczeniu studzimy na kuchennej kratce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...