poniedziałek, 31 stycznia 2011

PALUCHY SEROWO-SEZAMOWE I KORECZKI Z FETĄ

Wczoraj byli u nas goście na niedzielnym obiedzie. Były też przystawki. Moje ulubione, które robię najczęściej.
Przepis na paluchy znalazłam tutaj, trochę go zmodyfikowałam, przygotowuje się je łatwo i szybko. Koreczki zrobiłam tradycyjne - też nie są pracochłonne


PALUCHY SEROWO-SEZAMOWE

Składniki na około 40 sztuk:
  • 3 płaty gotowego mrożonego ciasta francuskiego
  • około 6 łyżek tartego żółtego sera (w oryginale jest parmezan, ale ja używam tego sera, który akurat jest w lodówce)
  • 3 łyżki sezamu
  • 1 jajko
  • mąka do podsypania 
  • sól i pieprz

Ciasto francuskie rozmrozić. Jajko wymieszać z solą i pieprzem. Każdy kawałek ciasta położyć na posypanej mąką stolnicy i posmarować rozkłóconym jajkiem. Następnie posypać je żółtym serem i przycisnąć go lekko do ciasta. Obrócić na drugą stronę i czynność powtórzyć na końcu posypując sezamem. 
Piekarnik nagrzać do 200oC.
Ciasto kroić wzdłuż krótszego boku na paseczki grubości około 1 cm. Następnie skręcać je w spiralki, łapiąc za przeciwległe końce. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut.


KORECZKI Z FETĄ

Składniki na 27 sztuk:
  • 150 g. twardego sera feta z ziołami 
  • 14 pomidorków koktajlowych
  • 27 oliwek
  • 27 listków bazylii i oregano

Pomidorki pokroić na połówki. Ser w kostkę. Na wykałaczki nakładać kolejno: listek bazylii albo oregano, oliwkę, ser i połówkę pomidorka. Układać na talerzu i ozdobić gałązkami oregano. Koreczki można też polać sosem ziołowym z oliwą, czosnkiem, słodką papryką, oregano i bazylią.


P.S.
O daniu głównym napiszę później, ponieważ nie mam do niego jeszcze "dokumentacji zdjęciowej" ;)

2 komentarze:

  1. Paluchy mi wyszły i nawet są popularne wśród znajomych:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda mi to na niedzielny obiad :). Paluchy pyszne psze Pani!! :) Koreczki szybko zniknęły.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...