poniedziałek, 28 lutego 2011

KASZA JAGLANA Z JABŁKAMI I POLEWĄ TOFFI

Tak mi posmakowała kasza, którą robiłam ostatnio dla Natalki, że postanowiłam trochę 'stuningować' to danie i zrobić wersję dla siebie. W ogóle wygodnie jest robić obiad dla niemowlęcia i reszty rodzinki z tych samych produktów. O ile szkrabik już może je jeść. Moja Natalka ma już prawie 8 i pół miesiąca, także możliwości rosną:).  

Kilka pomysłów na takie podwójne dania już mam w zanadrzu:) 


Składniki:
(na 2-3 porcje)

  • 7 łyżek kaszy jaglanej
  • 4 średnie jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g masy kajmakowej
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła




Kaszę ugotować w osolonej wodzie w proporcji kasza : woda = 1 : 2. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w ćwiartki. Łyżkę masła roztopić na patelni. Jabłka pokroić na plasterki i usmażyć na maśle. Dodać cynamon. 

W tym czasie przygotować polewę: do garnka przełożyć masę kajmakową i mleko. Zagotować, aż zrobi się gładka. Pod koniec gotowania dodać resztę masła.

Gdy kasza będzie dobra a jabłka miękkie połączyć oba składniki na patelni. Dodać cukier i smażyć całość jeszcze minutę.

Gotowe danie przełożyć na talerze i polać masą toffi.

Smacznego:)


P.S.

W poprzednim poście jest przepis na kaszę z jabłkami dla niemowląt.




2 komentarze:

  1. a jednak.. jaglanka w wersji dla dużych smakoszy też jest pyszna:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam jaglaną :) na słodko tylko raz do roku jadam na święta :) Muszę go wypróbować

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...