wtorek, 22 marca 2011

BUŁECZKI PSZENNE PEŁNOZIARNISTE Z ORZECHAMI WŁOSKIMI

Propozycje ostatniej Weekendowej Piekarni bardzo przypadły mi do gustu. Bułki od razu upiekłam z podwójnej porcji. Naobierałam się orzechów za wszystkie czasy ;), ale było warto. 
Bułki dobrze komponują się z serem brie, pomidorkami koktajlowymi i oliwkami - zestaw wypróbowany.


Przepis cytuję za Elą z Kartoflanego Pola 

Składniki:
(na 4 bułeczki)
  • 65 g orzechów włoskich bez łupin
  • 165 g maki pszennej z pełnego przemiału
  • 10 g świeżych drożdży (u mnie około 1 łyżeczki suszonych, które wymieszałam z mlekiem)
  • ¼ łyżeczki brązowego cukru
  • 50 ml letniego mleka
  • 2 łyżeczki oleju z orzechów włoskich
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 żółtko



Odłożyć 4 połówki orzechów do przystrojenia bułek, pozostałe rozdrobnić w moździerzu lub zetrzeć na drobnej tarce. Mąkę wsypać do miseczki, w środku zrobić zagłębienie, do którego wkruszyć droższe. Dodać cukier i nieco mleka, wymieszać. Odstawić w cieple miejsce na 10 minut. Następnie dodać pozostałe mleko, 50 ml letniej wody, olej, sol i zmielone orzechy. Zagnieść ciasto i wyrabiać ok. 10 minut. Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Ponownie zagnieść, podzielić na 4 części, z których uformować bułki. Układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki naciąć nożem na krzyż. Żółtko wymieszać z 1 łyżką wody, mieszaniną posmarować bułki. Do środka każdej bułki włożyć połówkę orzecha włoskiego. 

Bułki piekłam około 15 minut w 210oC.


5 komentarzy:

  1. Jak sie aldnie rozlozyly, jak kwiatuszki :) Pozdrawiam dziekujac za wspolne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo oryginalnie wyglądają te bułeczki. Musiały smakować wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepiękne bułeczki!!! A ta kura, po prostu śliczna!!:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. karto_flana: dziękuję za super przepis, na pewno upiekę te bułki jeszcze nie raz. W rozłożeniu trochę im pomogłam, bo orzech najpierw miał być w środku, a potem zobaczyłam jak jest u Ciebie i stwierdziłam, że na wierzchu ładniej, więc je bardziej nacięłam.

    kulinarne-smaki: bułki są pyszne, polecam:)

    SłodziutkieOkazje: dziękuję. Kura miała być na święta, ale postanowiłam 'użyć' ja wcześniej;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciesze się że piekłas z nami. Apetyczne bułeczki.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...