wtorek, 1 marca 2011

CHLEB Z CZERWONYM PIEPRZEM I FIGAMI

Oto mój pierwszy chleb w ramach Weekendowej Piekarni (#107)

Do tej pory suszone figi jadłam głównie w keksie, ale między innymi stworzyłam tego bloga po to żeby trochę poeksperymentować. (i mieć porządek w przepisach:))

Chleb ma bardzo ciekawy smak. Według mnie idealnie komponuje się z żółtym serem, co zostało sprawdzone podczas śniadania :)


Przepis cytuję za WP: 


Składniki:

  • 650g mąki chlebowej
  • 2 łyżeczki świeżo zmiażdżonego w moździerzu pieprzu czarnego (u mnie czerwony)
  • 2 łyżeczki soli
  • 7g drożdży instant (1 opakowanie)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 425-450ml ciepłej wody
  • 350g suszonych fig (u mnie 200g)




W dużej misce wymieszać mąkę, pieprz, sól i drożdże. Wymieszać z oliwą z oliwek i dość ciepłą wodą, aby powstało miękkie ciasto. Przełożyć na lekko oprószoną mąką powierzchnię i ugniatać przez 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne.

Przełożyć ciasto do naoliwionej miski i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę lub do momentu dwukrotnego zwiększenia objętości. 

Rozgrzać piekarnik do 200C/fan 180C/gas 6. Po wyrośnięciu delikatnie zagnieść ciasto ponownie, wciskając figi. Uformować owalny lub okrągły bochenek i umieścić na lekko posypanej mąką blasze. Naciąć wierzch bochenka ostrym nożem i posypać odrobiną mąki. Zostawić ponownie do wyrośnięcia, odkryte, około 10-15 min (jeśli kuchnia jest ciepła). Piec 40-45 min a następnie schłodzić na kuchennej kratce.

Źródło: Przepis z Good Food Magazine, wyd. Wrzesień 2004


6 komentarzy:

  1. piękny bochenek.
    ja pieczenie w weekendowej mam wciąż przed sobą..

    OdpowiedzUsuń
  2. o wow ale przecudny chlebuś z pewnością niesamowicie smakuje Kurcze ja chyba nigdy się nie skuszę na własny wyrób boje się ze coś sknoce

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję:)
    Ten chleb jest prosty do zrobienia, nie wymaga żadnych wcześniejszych przygotowań, ani dokarmiania zakwasu. Także jest idealny na początek chlebowej produkcji:)

    OdpowiedzUsuń
  4. No i udalo sie, u Ciebie wyglada swietnie a czerwony pieprz.... mmm - super jest ten chlebek, prawda!!
    Bylo nam milo wspolnie cos upiec... :) pozdrowienia, D&J

    OdpowiedzUsuń
  5. Też się cieszę, że mogłam się przyłączyć do wspólnego pieczenia:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...